Kurs i plantefarging 30. – 31. august
Stormdal Ull tilbyr kurs i plantefarging med kursholder Marit Abrahamsen.
Antall plasser: 10
Kursavgift: 3500,-
Dette inkluderer garn til en verdi av 2500 kr, 800 kr kursavgift og 200 kr for beisemidler og importerte fargeplanter.
Påmelding via mail: post@stormdalull.no
Her er det førstemann til mølla-prinsippet som gjelder. Frist for påmelding er 15 august.
Overnatting: Vi kan tilby mulighet for å ligge i feltseng i spinneriet. Ellers kan man ha med campingvogn eller telt, med tilgang til kjøkken og bad hos oss. Det er også overnattingsmuligheter i nærheten, ta kontakt for en oversikt. Vi lager en enkel felles lunch på lørdag. Utover dette må alle ta med egen mat.
Dette sier Marit og hva du kommer til å lære og hva du kan gjøre i forkant av kurset:
Dere som skal delta bør samle planter allerede nå. Det skal mye til for å få en kraftig farge, så hvis du finner bortimot ei bøtte av hver sort, er det flott.
Legg plantedelene jevnt til tørk. Jeg bruker å legge dem på et laken i kleskurver der det kommer luft til under Hvis plantene ligger veldig tett, må du vende på dem – gjerne hver dag. Kutt dem opp hvis de er lange. Det gjør det lettere å sile fra plantedelene før vi har garnet i. Når plantene er skikkelig tørre, legger du dem i en papirpose eller ei eske. Husk å merke!
Gode planter til farging: Bjørkeløv (skal tas så tidlig som mulig), marikåpe, skogstorkenebb, røsslyng, reinfann, rabarbrablad, mjødurt.
Røtter av hvitmaure og stormaure gir røde farger, men det skal mye til, og røttene er tynne. Vi bruker i stedet krapp som er en større, utenlandsk slektning. Bark og lav kan gi brune, gule, lilla og rosa farger. Hvis du samler lavet som vokser på bjørka, råder jeg deg å skrape det av ved eller greiner og trær som har falt på bakken. Lav vokser svært sakte, så vi skal være forsiktige med å ta direkte av trær og steiner. Mange sopper og kjuker gir fine farger, men disse tar vi ikke for oss på kurset.
Ta også vare på løkskall, både av gul og rød løk.
Dette skal vi gjøre på kurset:
- Lære om beisemidler – hvorfor beiser vi garnet, og hvordan påvirker de forskjellige beisemidlene fargen på garnet? Planter som kan brukes som beisemidler. Vekster som ikke trenger å beises.
- Beise (kvitt og/eller grått ullgarn) og koke ut farge av plantene vi har samlet.
- Hvis det blir tid på fredag, kan vi sile fra plantemateriale og farge litt garn for å komme i gang. Lage kype til blåfarging med indigo.
- Lørdag: Farge gult, rødt og blått
Utpå dagen farger vi med importerte farger: krapp og kochenille. Her kan vi få mange nyanser av rødt og lilla.
- Avslutning: Hvordan vaskes garnet? Dette gjør dere når dere kommer heim.
Dere må ha masse garn – minst ett kg.
Meld dere på, dette blir gøy, lærerikt og hyggelig!
Maja og Silja