Vår historie
Fra Ronesarokken til Belfast Mini Mills
Stormdal Ull sin historie starter med Maja og Silja som blir kjent tilfeldig en sommerdag for ca ti år siden. Vi kommer i snakk og det blir klart for oss at vi har sammenfallende interesser; småbruk, kulturlandskap og sau. Vi begynte å møtes for å vaske ull, karde og spinne på hver vår gamle rokk. Vi har begge en gammel type rokk som lokalt kalles «Ronesa-rokk», etter rokksmeden som het Ronesen og holdt til på Andfiskå i Rana. Gleden av å skape noe av denne myke og kraftfulle ulla vokste seg sterkere, og vi etablerte Ull Helgeland som en ide. Refleksjonene om hvor viktig disse fiberne var for folk i dette landskapet fløt mellom oss, og frustrasjonen over at norsk ull ikke har større status begynte å vokse. Maja begynte å lese forskning, der konklusjonen var at det er lite verdiskapning av norsk ull, og at dette er synd for norsk ull er fantastisk bra! Vi har norsk ull i butikkene, ja, men den er vasket i England på et større vaskeri. Så unødvendig tenkte vi. Vi så at det var flere småspinneri rundt om, men ingen i Nord-Norge. Samtidig visste vi at vi i vår nabokommune ligger en av Norilias ullstasjoner. Det må da ligge til rette for å kunne etablere noe her i nord? Vi snakket med folk, blant annet Julie som jobber mye med lokal ull i sin kunst. Hun ga ved til vår brennende ide. Ulla er god her, mulighetene er uendelige. Kjør på!
Tiden går, og vi produserer nå noen produkter for hånd, sitteplater og lanterner av ull. Spinning gjør vi til eget bruk og glede. Interessen for produktene er stor, og ønsket om å jobbe med ull vokser. Begge har vi andre jobber, Silja i barnehage og Maja på museum. Vi er glad i jobbene våre, og det er skummelt å trå ut i det ukjente. Vi må ha mer kjøtt på bena!
Grunderkurs og søknadsarbeid
Maja melder seg på Gründerkurs i regi av Væxt Mo i Rana. Dette var et springbrett for ideen vår. Vår ide ble valgt ut som en av tre til å få laget en analyse av flinke studenter på Nord Universitet. Det endte med at vi vant for mest bærekraftige bedriftsanalyse. Vi snakker med Innovasjon Norge, og de er positive til satsningen – vi blir bedt om å sende inn en søknad for bedriftsutvikling i første omgang. Det gjør vi, og får støtte til markedsanalyse og videre undersøkelser. Nå får ideen struktur, rammene blir klare og vi får kunnskap om maskinpark og markedssituasjonen. Så kommer covid, og landet blir merkelig. Vi blir sittende på hjemmekontor, alt går litt saktere over alt. Samtidig utløses det midler for å stimulere til vekst og nye etableringer i Rana kommune, vi søker og vi får støtte. Ideen begynner å få bein å stå på, og Maja reduserer stillingen sin på museet og Silja gjør det samme. Kunnskapsparken Helgeland hjelper oss videre, vi skriver budsjetter og analyser og etter hvert sender vi en søknad til Innovasjon Norge om støtte til investeringene. Bjøllånes sanitetsforening som ønsker å selge det gamle forsamlingshuset på Storvoll inviterer oss på et møte og tilbyr oss å kjøpe bygget.
Vi sier ja, nå har vi hus å sette maskinene i! Spent venter vi på om Innovasjon Norge er med på planene våre, og det gikk heldigvis veien! Sammen med DNB, Innovasjon Norge, Rana Kommune og private innskudd greier vi å bestille maskinene vi ønsker oss fra Canada, fra et firma som har levert flere maskinparker i Norge og nabolandene, Belfast Mini Mills.
Maskinene kommer juni 2023
Så står vi plutselig på gårdsplassen utenfor det gamle forsamlingshuset som nå er nymalt etter å ha fått støtte fra Statskogfondet til en ansiktsløfning. Vi kan nesten ikke tro det, skal det virkelig skje? Og joda det skjer; etter en tre uker lang reise på havet svinger en stor lastebil inn foran oss og rygger mot hullet vi har skjært ut i veggen for å få maskinene inn. Og inn kommer de, med 1 cm klaring på den største maskinen. Heldigvis får vi god hjelp, uten Thomas og Avanten hans hadde det blitt vanskelig. Imens maskinene settes på plass jobber rørleggere og elektrikere med å klargjøre og gjøre siste finish. Andrew fra Belfast Mini Mills skulle komme bare noen dager etter for å sette maskinene i sving – og sist men ikke minst sette Maja og Silja i sving. I ti dager var han hos oss, og dette var intense, lange, artige og inspirerende dager! Dette er noe annet enn den gamle ronesarokken, det skal være helt sikkert. På den tredje dagen har vi laget vårt første garn! Det er rørende og uvirkelig. Andrew skryter av kvaliteten på ulla, og det er godt å høre. Han har sett mye ull. Når ti dager er gått reiser han tilbake til Canada og vi må klare oss selv. Vi klarer oss, men det går sakte! Vi jobber dagen lang, men at det skulle ta så lang tid å prosessere ferdig garn hadde vi kanskje ikke skjønt før nå.
Vi innser at vi har mye å lære før vi kommer dit at produksjonen flyter og vi får opp volumet. Vi står på hele sommeren, og snart får vi et ønske om å presentere det vi har laget. Vi holder en PopUp føråpning, og folk strømmer inn dørene! Vi hadde et håp om at vi skulle bli godt tatt imot av kundene, men dette overgikk alle våre forventninger. Alt garnet vi hadde produsert frem til da forsvant ut av hyllene. «Så mykt det er», «er dette virkelig ull fra Helgeland»? De samme utropene gikk igjen. For det er virkelig noe som går igjen, at garnet er utrolig mykt.
Vi spinner videre
Maja og Silja jobber 100% på spinneriet, og vi blir bedre og bedre for hver dag. Dagene går i vasking av ull, spinning og filting. Vi begynner å få dreisen på å være effektive og strukturerte, og vi synes selv vi lager utrolig bra garn! Dette er kanskje selvskryt men vi tror har belegg for å si det også, for kundene sier det samme. Men her er det ikke bare Maja og Silja som skal ha æren. Først og fremst er det den nordnorske bondens arbeid med avl og fokus på ullkvalitet og god dyrevelferd som danner grunnlaget for produktet. Så er det Norilias meget kompetente ullklassifisører som vet hva de gjør og sorterer ut nydelig kvalitet til oss. Sist i leddet er vi, her ved foten av Saltfjellet Svartisen Nasjonalpark, hvor vi gjør vårt beste for å skape kvalitetsgarn av disse fantastiske råvarene. Det er et sakte garn, og vi kan ikke måle oss med større aktører i produksjonsvolum, men der ligger litt av sjarmen også. Her er alt håndarbeid fra start til slutt, med maskinstøtte. Og tilbakemeldingene fra kundene gir oss motivasjon til å spinne og satse videre.
Velkommen til oss på Stormdal Ull!